Menu Sluiten

Wat is Google Tag Manager en hoe werkt het?

Digitale marketing leeft op gegevens en analyses. Ongeacht het type website – eCommerce, een persoonlijke blog of een klein lokaal online bedrijf – het is cruciaalom te begrijpen hoe het presteert.

Google Analytics biedt je waardevolle inzichten, maar het heeft ook beperkingen. Maar door het te gebruiken in combinatie met Google Tag Manager, kan je data verzamelen die waardevoller en relevanter is voor jouw zakelijke behoeften.

Google Tag Manager, GTM voor de vrienden!

Google Analytics genereert rapporten en statistieken, waaronder:

  • Aantal bezoekers op jouw website
  • Waar bevinden de bezoekers zich?
  • Hoeveel pagina’s ze hebben bezocht?

Dit wordt gedaan door op elke pagina van de website een marketingtag (meestal de GA-trackingcode) te plaatsen. Het is goed indien je enkel algemene informatie wil bijhouden, zoals het bouncepercentage, paginaweergaven, verwijzingen, enzovoort. Maar als je wil zien hoeveel bezoekers een specifieke functie gebruiken of indien je de verkoop wil bijhouden, zal je angepaste tags moeten toevoegen.
Je kan de ontwikkelaar vragen om een ​​paar tags toe te voegen, maar wat als je honderden interacties wilt bijhouden? Juist ja, hier komt de Google Tag Manager te hulp!

Google Tag Manager maakt het eenvoudiger om honderden tags te beheren door je de regels te laten bepalen wanneer een bepaalde tag moet worden geactiveerd. Laten we dus wat meer te weten komen over deze fantastische tool.

Wat is Google Tag Manager?

Google Tag Manager biedt eenvoudige, betrouwbare en gemakkelijk geïntegreerde oplossingen voor tagbeheer die worden gebruikt voor tracking en analyse op websites. Simpel gezegd, met deze gratis tool kan je marketingtags beheren op jouw mobiele app of website zonder de daadwerkelijke code te wijzigen. Je kan eenvoudig fragmenten van sjablonen of aangepaste code aan jouw site toevoegen en bewerken. Het elimineert het handmatige proces van het maken van tags, waardoor het marketingproces preciezer en efficiënter wordt.
Hoewel Google Tag Manager een Google-product is, is het niet beperkt tot Google-services. Het kan ook worden gebruikt om veel verschillende tags van derden te beheren, zoals Facebook pixels, Google Ads, Bing-advertenties, Twitter, leadmanagementplatforms en nog veel meer!

Hoe werkt Google Tag Manager?

De Google Tag Manager heeft zijn eigen containertag en kan op jouw webpagina’s worden geplaatst. Het elimineert de noodzaak om meerdere codes op de site te plaatsen. De exacte code wordt op elke pagina geplaatst, zodat je deze niet hoeft te herschrijven voor afzonderlijke pagina’s van een site.
Met GTM hoef je tags niet handmatig te coderen, omdat deze automatisch op de site kunnen worden bijgewerkt. Je kan zelfs taggen voor meerdere websites, wat het beheer van websites een stuk eenvoudiger maakt.

GTM en Tags

Google Tag Manager bestaat uit vier delen: Tags, Triggers, Variabelen en Gegevenslagen of data layers..

Tags

Tags zijn codesegmenten van JavaScript of trackingpixels. Kortom, dit zijn stukjes code die je in de code van de website kunt plaatsen om bezoekers opnieuw te targeten of conversies bij te houden. Deze code verzendt belangrijke informatie naar een externe tool zoals Google Analytics.
Tags houden bij wat er op jouw webpagina’s gebeurt. Ze zijn nuttiger in combinatie met Google Tag Manager, omdat deze automatisch de informatie kan bijhouden die je nodig hebt.

Enkele veel voorkomende tags binnen GTM zijn:

  • Google Analytics: Universal Analytics
  • Conversies bijhouden van Google Ads
  • Google Ads Remarketing
  • Facebook Pixel

Triggers

Elke tag moet een specifiek doel dienen. Je kan bijvoorbeeld data verzenden wanneer een formulier wordt verzonden, wanneer op een bepaalde link wordt geklikt of wanneer iemand een bestand downloadt. Dit soort gebeurtenissen worden triggers genoemd. Aan alle tags moet ten minste één trigger zijn toegewezen. Je kan kiezen uit verschillende triggers, waaronder klikken, paginaweergave, geschiedeniswijziging, JavaScript-fouten, formulierverzending, timer, aangepaste gebeurtenissen en YouTube-video.
Triggers hebben twee hoofdcomponenten: Gebeurtenissen en Filters. Tijdens het configureren van een trigger in GTM, krijg je een lijst met triggers waaruit je kan kiezen. Nadat je een evenement hebt gekozen, kan je jouw filter instellen.

Variabelen

GTM gebruikt meerdere aspecten om ervoor te zorgen dat aan de voorwaarde van een trigger is voldaan. Deze staan ​​bekend als variabelen. Net zoals tags afhankelijk zijn van triggers, zijn triggers afhankelijk van variabelen.
Kortom, de tag evalueert de waarde van de variabele naar de waarde in de trigger, en als beide waarden overeenkomen, wordt uw tag uitgevoerd.
Enkele voorbeelden van variabelen zijn wat de gebruikers hebben gekocht, de snelheid waarmee ze een pagina omhoog of omlaag schuiven en hoeveel tijd ze op een specifieke pagina hebben doorgebracht.
Variabelen helpen bij het bewaken van de relevante informatie die nodig is voor marketing. Deze worden gebruikt met zowel tags als triggers om de meest specifieke informatie te krijgen. Het sluit onbelangrijke gegevens uit om je precies te geven wat je nodig hebt.

Gegevenslagen

Een gegevenslaag is een JavaScript-object waarin de informatietags worden opgeslagen. Aangezien tags geen tijd moeten verspillen met zoeken in HTML om de informatie te vinden die ze nodig hebben, is dit een geweldige methode om de sitesnelheid te verbeteren. Met gegevenslagen kunnen tags alles wat ze zoeken op één plek vinden wanneer de pagina wordt geladen.

GTM voor een betere gebruikservaring

Naast het besparen van veel tijd, maakt Google Tag Manager het ook beter voor jouw gebruikers. Je kan eenvoudig software toevoegen voor verbeterde personalisatie, zoals livechat, e-mailautomatisering en zelfs heatmap-software, die kan helpen de gebruikerservaring te meten en te verbeteren.

Klaar om Google Tag Manager in uw bedrijf te integreren?
Wij kunnen helpen! Neem vandaag nog contact op om te beginnen met brainstormen over hoe Google Tag Manager de resultaten voor jouw bedrijf kan verbeteren.

arrows marketing top of page
Stel jouw vraag.
Hallo! Hoe kan ik je helpen?
Hallo! Hoe kan ik je helpen?