Menu Sluiten

Hoe je een uitstekende meta description maakt.

Fijn! Maar euh…Wat is een Meta description?

Wanneer je resultaten van zoekmachines krijgt, zie je meestal blauwe koppen met hyperlinks over de hele pagina. Dat zijn “SEO Title Tags”; en daaronder vind je meestal wat tekst. Dat stukje tekst is een HTML-kenmerk dat een ‘metabeschrijving’ of ‘meta description’ wordt genoemd. Veel mensen onderschatten de waarde ervan.

De ‘doorsnee’ metabeschrijving is meestal ergens tussen de 70 a 150 tekens lang. SEO-copywriting is echter een ambacht dat sterk afhankelijk is van beknoptheid. Er is ook een esthetische kwaliteit van informatie die niet halverwege de zin wordt afgebroken. Het ziet er namelijk wat onhandig uit.  Dat aspect, gekoppeld aan een hogere positie in de zoekresultaten, zal ongetwijfeld meer verkeer naar jouw site genereren.

Wat is het doel van een meta description?

Nu je weet wat een metabeschrijvingen zijn, wil je misschien dieper ingaan op het doel en de onderliggende waarde. Metabeschrijvingen hebben geen directe invloed op de algoritmen van de zoekmachine. Dit is nogal vreemd gezien het feit dat dubbele en ontbrekende metabeschrijvingen door zoekmachines worden bestraft.

Desondanks zijn ze van onschatbare waarde voor de prestaties van jouw site en het  genereren van conversies. Een van de sleutels tot marketing is betekenisvol communiceren. De aandacht van een klant vast houden en aan te zetten tot actie; Een van de maatstaven waar we dit mee meten is de klikfrequentie of Click-through rate (CTR). Een verhoogde CTR van jouw metabeschrijvingen zal er voor zorgen dat jouw pagina’s hoger scoren in de zoekmachines. Kan jij de behoefte van jouw klanten in 150 tekens communiceren?” Als dat zo is zullen ze geneigd zijn om jouw pagina te bekijken voor meer informatie.

Simpel gezegd, deze beschrijvingen bieden een kleine kans om uw expertise aan potentiële klanten te bewijzen. Het is dus belangrijk om ze te maximaliseren door het gebruik van SEO-tactieken zoals zoekwoord optimalisatie en call-to-actions. 

Hoe ziet een goede meta description er dan uit?

Om een steengoede metabeschrijving uit je vingertoppen te toveren zijn er bepaalde elementen waarop je moet letten. 

Wees origineel

Als je doel is om betekenis te creëren, ga je het met saaie en eentonige content niet halen. Het loont om anders te zijn en je te onderscheiden van de massa. Zorg ervoor dat je die lijn ook doortrekt naar jouw metabeschrijvingen. Leg vast wat de indentiteit van jouw bedrijf is en maak de meta-omschrijvingen in die toon. 

Voor ontwikkelaars is het belangrijk om metabeschrijvingen te gebruiken om de verschillen tussen uw pagina’s te benadrukken. Doe je dat niet, dan loop je het risico op bestraffing door de zoekmachines. Dit zal op zijn beurt de pagina rangschikking en de prestaties van jouw website schaden.

Gebruik een call-to-action

Eigenlijk dien je de metabeschrijving te zien als een uitnodiging voor je pagina.
Als al je metabeschrijvingen dit uitnodigende gevoel uitstralen zal het resultaat van je inspanningen niet lang op zich laten wachten. Een aspect hiervan is een krachtige oproep tot actie, call to action of CTA. In marketing is er een dunne lijn tussen overtuiging en bevel. Soms is het enige dat jouw klant nodig heeft een duwtje in de goede richting. Wees niet bang om imperatieven en bevelen te gebruiken wanneer je ze probeert te overtuigen. Een paar klassieke voorbeelden zijn nog steeds erg effectief: lees verder, leer meer, krijg het vandaag etc. CTA’s zijn vooral handig als de pagina die is gekoppeld aan de metabeschrijving er een is waar een conversie kan plaatsvinden. Een productpagina waar items kunnen worden gekocht bijvoorbeeld.

Gebruik het focus zoekwoord

Dit kan echt niet over het hoofd worden gezien. Zoekwoorden vormen de bouwstenen waarop SEO is gebouwd. Je wil ervoor zorgen dat alles met het trefwoord te maken heeft. Optimalisatie is hier cruciaal. Wees niet bang om ook synoniemen te gebruiken. De hedendaagse SEO-technologie maakt optimalisatie van zoekwoorden breder en verfijnder dan ooit tevoren. Onderzoek dus welke synoniemen uw zoekwoorden hebben en neem ze op in jouw metabeschrijvingen.

Conclusie

Schenk voldoende tijd en aandacht aan je metabeschrijvingen. Ontdek de stem van je bedrijf en trek deze ‘tone of voice’ door in je metabeschrijvingen. Onderzoek en optimaliseer de keywords die met jouw bedrijf te maken hebben en gebruik deze in jouw communicatie. Het zal zich binnen de kortste keren terug betalen met een beter presterende website. Wil je de SEO-mogelijkheden van jouw site naar een hoger niveau tillen? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over hoe we onze SEO-expertise kunnen gebruiken om je de resultaten te geven die je nodig hebt.

arrows marketing top of page
Stel jouw vraag.
Hallo! Hoe kan ik je helpen?
Hallo! Hoe kan ik je helpen?